Boråsarna är bra på källsortering och nu är det dags att ta nästa steg och dela matavfall och brännbart restavfall i separata kärl. Detta för att få bort plasten från matavfallet då den svarta plastpåsen byts ut till en av förnybart papper. Till det brännbara restavfallet kan vilken påse som helst användas, färgen spelar inte längre någon roll.
Nu är det snart dags för dig och dina grannar i Viareds sommarstad att få ett nytt insamlingssystem. Under januari kommer vi att köra ut era nya kärl i ert område. Ni kommer att få två nya kärl som är indelade i fyra fack vardera. Där sorterar du förpackningar av papper, plast, metall, färgat och ofärgat glas samt tidningar, matavfall och brännbart restavfall. Du får även en elbox för batterier och ljuskällor. Detta innebär att du kommer att kunna sortera tio olika avfall hemma hos dig, utan att behöva åka till en återvinningsstation.
Det finns möjlighet att dela kärl med andra hushåll i området med upp till tre hushåll per abonnemang. Önskar ni dela kärl gör ni anmälan via formuläret nedan eller skriver ut blanketten Pdf, 68.7 kB. och lämnar in till oss.
Trädgårdsstaden har åtta nya underjordsbehållare samt två separata insamlingsbehållare för batterier och ljuskällor. Totalt blir det tio olika sorters avfall; matavfall (svart påse), restavfall (vit påse), pappers-, plast- och metallförpackningar, ofärgat och färgat glas, tidningar samt batterier och ljuskällor. Insamlingssystemet är ett robust och välprövat system med hög kundnöjdhet.
... vi slänger 441 kilo avfall per person och år i Sverige. Och 104 kg matavfall!
… vi alla har en laglig skyldighet att sortera vårt avfall.
... på ett kg matavfall kan en bil köra 2 km.
… det går att återvinna glas, stål och aluminium hur många gånger som helst.
…tidningar går att återvinna ca 6–7 gånger, sen blir det toapapper.
… om alla lämna in sina kapsyler räcker stålet till plåt till 2 200 nya bilar, varje år.
… Sverige är bland de bästa länderna i världen när det gäller återvinning av wellpapp och tidningar.
Vik ihop och platta till förpackningarna för att underlätta återvinningen och få mer plats i kärlet. Vill du vika t ex en mjölkkartong riktigt minimalt, kolla här.
För att ta reda på om en förpackning är gjord av plast eller metall kan du skrynkla ihop den och sedan släppa greppet. Vecklar förpackningen ut sig är det plast. Stannar den ihop-skrynklad är det metall. Ofta står det även på förpackningen hur den ska sorteras.
Genom att konsumera smartare kan du minska ditt avfall och samtidigt spara pengar.
Ju högre upp du kommer i avfallstrappan desto bättre för miljön.
020-97 13 00
Felanmälan för fjärrvärme, fjärrkyla, biogas, vatten och avlopp kan göras på telefon dygnet runt.