Avläsning vatten och avlopp

Polluxmätare

Den här mätaren läser du av genom att utesluta inledande nollor. Det finns inga decimaler utan alla siffror ska redovisas.

Vattenmätare Pollux


Kamstrupmätare

Den här mätaren läser du av genom att utesluta de inledande nollorna. Ta endast med de stora siffrorna. De visar förbrukningen i kubikmeter. De små siffrorna visar förbrukningen i liter.

Vattenmätare Kampstrup


Hydrusmätare

Den här mätaren läser du av när den lilla pricken till höger visar på m³. Alternativt stänger du locket och läser av värdet som kommer först i displayen när du öppnar igen. Uteslut inledande nollor och decimaler.

Vattenmätare Hydrus


Vad är vad på mätartavlan (Polluxmätaren)?

Räkneverket i mätaren visar antalet kubikmeter. Det är dessa siffror du ska läsa av och lämna till oss på NSVA. Det svarta kugghjulet mitt på mätartavlan snurrar när vatten används. De små röda visarna visar från vänster till höger: 1 liter/varv, 10 liter/varv, 100 liter/varv och 1 000 liter/varv.

Här finns vattenmätaren

Vattenmätaren sitter på inkommande vatten och är oftast placerad i tvättstuga, badrum eller i källaren där vattenanslutningen kommer in.

Nattavläsning vid misstänkt vattenläcka

Ett bra sätt för att undersöka om du har någon vattenläcka är att stänga av allt som drar vatten och kontrollera om det lilla svara hjulet på mätartavlan snurrar åt något håll. Snurrar det har du troligtvis en vattenläcka och bör kontakta en VVS-firma för åtgärd.

Ett enkelt sätt att göra kontrollen på är att göra en nattavläsning:

  • Innan du går och lägger dig, läs av eller fotografera vattenmätaren. Tänk på att inte spola något vatten efter du läst av.
  • På morgonen när du vaknar kontrollerar du mätaren igen, detta innan du använder något vatten. Jämför sedan med kvällen innan.
  • Har siffrorna ändrat sig trots att du inte har haft något vatten på har du något som förbrukar vatten i fastigheten. Det kan vara alltifrån en rinnande toalett till en vattenläcka i fastigheten. Kontakta en VVS-firma för åtgärd.

Kontakta oss på Kundcenter

020-97 13 00

Måndag–fredag: 07:30-15:00 (lunchstängt 12:00-13:00)

Felanmälan för fjärrvärme, fjärrkyla, biogas, vatten och avlopp kan göras på telefon dygnet runt.