Lär dig fett och etikett

Att hälla matfett i avloppet kan orsaka stopp och förstöra rören. Men det finns flera sätt att ta till vara på fettet. Du vet väl om att det går utmärkt att återanvända frityroljan? Är den å andra sidan förbrukad lämnar du in den på återvinningscentralen där den kan bli till biogas på Sobacken. För att underlätta kan du hämta din egen tratt i vårt Kundcenter.

Illustration över en gryta som häller fett ner i en tratt i en flaska

Matfett och frityrolja

Tänk på att matfett och frityrolja stelnar när det kommer ner i avloppsledningarna. Detta kan leda till stopp i avloppet. På återvinningscentralerna kan du lämna in större mängder överblivet fett. Häll i matfettet eller frityroljan efter stekning eller fritering i någon förpackning - kanske den du köpte oljan i. Förpackningen får inte vara gjord av glas och ska gå att stänga så att fettet inte läcker ut. Förpackningen lämnas sedan i avsett kärl på en återvinningscentral. Om du har en liten mängd matfett går det bra att hälla det i påsen för matavfall. Kom ihåg att torka ur stekpannan innan du diskar den.


Restaurangägare

Som restaurangägare är du skyldig att installera en fettavskiljare, självklart hjälper vi dig med det, läs mer om fettavskiljare för restauranger här.

Illustration över fett som torkas ur stekpanna med papper

Kontakta oss på Kundcenter

020-97 13 00

Måndag–fredag: 07:30-15:00 (lunchstängt 12:00-13:00)

Felanmälan för fjärrvärme, fjärrkyla, biogas, vatten och avlopp kan göras på telefon dygnet runt.